Basit anlar, ilk bakışta ne kadar basit ve önemsiz görünürse görünsün, geriye dönüp bakıldığında çoğu zaman hayattaki en değerli anlar olduğu ortaya çıkıyor. Bunun en iyi kanıtı, tüm ailenin fotoğrafının çekildiği bir portredir. Sadece bir anlık görüntü gibi görünebilir, ancak gerçekte bu çekimler, yalnızca zamanın göstereceği gibi , genellikle özel anılardır .
Elbette her fotoğraf kalıcı, güzel bir anıyı çağrıştırmaya uygun değildir. İlk bakışta, kulağa gerçekte olduğundan daha zor geliyor, ancak iyi bir grup portresi kesinlikle fotoğrafçılığın zirvesi arasında sayılabilir.
Tipik aile, birkaç kuşaktan üyelerden oluşur . Çoğu zaman, özellikle fotoğraf çekerken hareketli olan ve her küçük şey tarafından dikkati dağılan çocuklardır. Odaklanma, konsantrasyon ve doğru anı beklemeye ek olarak, başka bir yön de önemli bir rol oynar: ışık . Her fotoğrafta olduğu gibi, grup portrelerinde de ışık ana aktörlerden biridir. Fotoğrafçıların spontane fotoğraflar çekerken yanlarında yapay ışık bulunmaz , bu nedenle zamanı ve alanı aydınlatma koşullarına uygun şekilde kullanmak daha da önemlidir .
Bir aile portresini doğru bir şekilde yakalamak için, fotoğrafçının nadir görülen bir sakinlik anını yakalayabilmesi gerekir. Deneyimsiz fotoğrafçılar, kaçınılmaz zorluklar için genellikle bir grubun büyüklüğünü veya fotoğrafı çekilecek kişilerin yaşını suçlarlar. Çok nadiren, çoğu durumda sorunun kendilerinde olduğunu, ancak nispeten kolay bir şekilde çözebileceklerini fark ederler. Tripod , bazı amatörler arasında özellikle popüler değildir, ancak her portre fotoğrafçısının gizli silahı olarak kabul edilir. Fotoğrafçının bir barış cenneti olmasını sağlar. Tripod kullanırken grubun, bu durumda ailenin konumlarını değiştirdiği sıklıkla gözlemlenebilir.statik kamera ile hizalanır.
Fotoğraf çekmek, kelimenin tam anlamıyla, ışıkla resim yapmaktan başka bir şey ifade etmez. Bu nedenle ışık , özellikle estetik açıdan özellikle zorlayıcı olan ve zamana direnmesi gereken resimlerde ana rolü oynar. Belgesel fotoğrafçılıkta, estetik kalitesine veya günün saatine bakmaksızın bir anı belgelemek önemliyken, bir aile portresinde , resmin iyi mi yoksa vasat mı olduğuna karar veren, ölçeklerin ünlü ucudur.
Yerinde aile portreleri , akşamın erken saatlerinde gökyüzünde alçaldığında güneşin doğal ışığıyla en iyi şekilde görünür. Bu "altın saat" sırasında güneş zaten özellikle alçalmıştır ve sıcaklığı ve birçok turuncu tonuyla değerli metal altını biraz andıran bir ışık yayar.
Gölgeler yüzleri düzleştirir ve onları özellikle üç boyutlu ve canlı görünecek şekilde modeller . Güneşin ışık kaynağı olarak en iyi şekilde kullanılabilmesi için reflektör kullanılması da önerilir . Tabii ki, bir aileyi veya başka bir büyük grubu fotoğraflarken, reflektörün boyutu , burun veya çene altındaki hoş olmayan gölgeleri etkili bir şekilde doldurabilecek ve böylece onları azaltabilecek kadar büyük olmalıdır.
Günün veya yılın saatinden bağımsız olarak çalışabilmek için , erkenden bir flaş veya başka bir ışık kaynağı kullanılması tavsiye edilir . Küçük bir uygulama ile tüm aydınlatma modlarını taklit etmek mümkündür . Muhteşem güneş ışığında ve güneşin mükemmel konumunda bile, flaşlar veya sürekli LED ışıklar fotoğrafa son dokunuşu sağlar.
Günümüzün modern dijital kameraları , ne yazık ki nadiren kullanılan çok sayıda yenilikçi işlevle birlikte gelir. Bir aile portresinde kesinlikle birden fazla fotoğraf çekildiği için, pozlama süresini manuel olarak seçmek mantıklıdır . Deneyimli fotoğrafçılar da önceden tanımlanmış beyaz dengesini tercih ediyor . Bu, tek tip bir görünümü garanti eder ve daha sonra bilgisayarda sonradan işlemeyi çok daha kolay hale getirir.
İyi portre fotoğrafçılarının kullandığı bir başka numara da odak kilidi , geri düğmesi odak ve hatta manuel odak seçmektir . Bu yöntemler, odağın her zaman seçtiğiniz yerde kalmasını sağlar. Kameralar normalde deklanşöre yarım basıldığında odaklanır . Ancak yukarıda bahsedilen modlar bu işlemi engeller ve özellikle kamera ile aile arasındaki mesafenin neredeyse hiç değişmediği durumlarda kullanışlıdır. Tripod da burada pratik bir yardımcı olduğunu kanıtlıyor .
Bir aile portresinde iyi pozların sırrı, pozların değişkenliğinde yatar . Aile üyelerinin boy veya yaşa göre sıralandığı pozlardan kaçınmak önemlidir. Görüntü kompozisyonunda sistem ne kadar az tanınırsa, sonraki fotoğraf o kadar iyi çalışır. Resimde yüz yüze gibi hayali çizgiler varsa , bunlar yatay veya dikey çizgiler değil çapraz olmalıdır. En iyi durumda, fotoğrafçı, yaratıcı fikirlere göre yükseklikleri ayarlamak için bazı tabureler veya kutular getirir .
İyi bir aile portresi gerçekten de biraz düşünmeyi ve uygulamayı gerektirir . Yukarıdaki tavsiyeyi ciddiye alırsanız, kısa sürede kendi kayıtlarınızın kalitesini önemli ölçüde artıracak ve her zaman hatıra olarak kalacak harika aile portreleri elde edeceksiniz .